Intian kulttuurikeskus


> suomi :: english

:: etusivu
:: Mahatma Gandhin omaelämäkerta
-kirja

> Buddhan elämä ja budhismi
:: Thakuri-rahasto
:: ajankohtaista
:: julkaisut
:: hoitoaineet
:: Intian osavaltiot
:: eksoottista junamatkailua
:: Intia ennätyksinä
:: yhteystiedot ja palaute
:: linkit

Buddhalaisuuden historia juontuu 2500 vuoden taakse nyky-Nepalin ja -Intian alueelle, missä Buddha (o.s. Gautama) syntyi ja eli. Alla olevasta kartasta saa klikkailtua tietoja Buddhan elämästä ja toiminnasta kussakin kaupungissa. Alemmassa tekstissä kerrotaan Gautamasta ja elämästään kronologisesti.:: syntymä, lapsuus ja nuoruus
:: valaistuminen
:: opettaminen
:: yhteenveto


:: syntymä, lapsuus ja nuoruus
Noin v. 560 eaa. kuningas Suddhodanalle, joka oli Sakhya-heimon hallitsijana nykyisen Nepalin alueella Kapilavatussa , syntyi poika - Siddhartha Gautama.
Varakkaan kuninkaan poikana Siddharta pystyi elämään poikamiehen unelmaa kolmine linnoineen, 40000 tanssijattaren viihdyttäessä häntä ja Himalajan huolehtiessa maisemoinnista. Kaikesta yltäkylläisyydestä ja vauraudesta huolimatta Gautama ei ollut tyytyväinen elämäänsä - kuulostaako kenestäkään tutulta ja jos niin, niin seuraavassa potentiaalinen ratkaisu:
Tyytymättömyys ajoi hänet 29-vuotiaana etsimään totuutta. Mukanaan vain kerjuukulho ja yksinkertainen kaapu Siddhartha poistui linnastaan yön selkään - yön selkään, koska hän pelkäsi poikansa ja vaimonsa hymyjen olevan ylittämättömiä lähdön esteitä.

:: valaistuminen
Siddhartha vietti kuusi vuotta vaeltaen, meditoiden ja opiskellen Pohjois-Intian kuuluisimpien opettajien ohjauksessa filosofisesti rikkaassa ympäristössä.
Tuon kuuden vuoden ajanjakson lopussa vuonna 528 eaa. vesakha-kuukauden ensimmäisen täydenkuun aikaan Gautama istuutui Niranjana-joen rannassa peepul-puun alle meditoimaan, paikassa jossa nykyään sijaitsee Bodhgayan kaupunki, ja vannoi, ettei nouse ylös ennen kuin olisi löytänyt sen, mitä oli lähtenyt etsimään. Ja jo samana yönä vähä vähältä hän saavutti täydellisen kokemuksen totuudesta. Aamun koittaessa hän tiesi löytäneensä etsimänsä - järkkymättömän vapauden. Siddhartha Gautamasta oli tullut Buddha, valaistunut.
Up you go!
:: opettaminen
Valaistumisensa jälkeen Buddha jatkoi meditointiaan ja pohti, että ei koskaan pystyisi välittämään kokemustaan muille, ja harkitsisi jo vetäytymistä eroon muista ihmisistä omiin oloihinsa, mutta ymmärsi pian, ettei hänen valaistumiseensa sopinut itsekkyys.
Vain viikkoa myöhemmin Buddhaa tapasi Benaresin Kaurispuistossa askeetteja, jotka eivät aluksi suostuneet edes tervehtimään häntä, Buddhaa, joka oli aikaisemmin kokeillut ja luopunut askeesista. Kuitenkin yksi toisensa jälkeen askeeteista vakuuttui hänen sanoistaan ja vaikuttui olemuksestaan. Heistä tulikin Buddhan ensimmäiset oppilaat.
Asialleen kiitettävästi omistautuen hän käytti seuraavan 45 vuoden ajan yhdeksän kuukautta vuodesta kävellen ympäri Pohjois-Intiaa opettaen kaikkiin yhteiskuntaluokkiin kuuluvia. Kerta kerran jälkeen Buddha opetti ihmisiä näkemään elämänsä uusin silmin ja moni alkoikin elämään hänen oppiensa mukaan.

:: yhteenveto
Vaikka toki kaikki eivät vaikuttuneet hänen opetuksistaan, niin niillä oli kuitenkin laaja vaikutus seitsemän valtion alueella ja mm. Pohjois-Intian kahden suurimman kuningaskunnan hallitsijat kuuluivat hänen oppilaisiinsa. Laajan yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vaikutuksensa sekä suuren seuraajajoukkonsa johdosta ei liene syytä ihmetellä, että häntä syytettiin myös yhteiskuntarauhan järkyttämisestä.
Buddha perusti myös sanghan, henkisen yhteisön johon kuului ihmisiä kaikista kasteista ja yhteiskuntaluokista - tai kuuluu sillä yhteisö kukoistaa vielä tänäkin päivänä!
Buddha kuoli n. 480 eaa. 80-vuotiaana Kushinagarissa.
Up you go!